Silikon yapıştırıcı; ev, iş yerleri, ahşap, PVC, alüminyum gibi alanlarda kullanılan işlevsel bir araçtır. Ayrıca birçok montaj işleminde de kullanılmaktadır. Hava koşullarına olan dayanıklılığı ve esnek yapısı nedeniyle sıkça tercih edilir. Çeşitli yapıştırıcı tabancalarındaki kartuşlarda ve küçük tüplerde bulunur. Yaklaşık 24 saat içinde su ile temas etmeden kuruması mümkündür. Çok soğuk koşullarda kullanılmaması ve bitirdikten sonra da soğuk alanlara kurumaya bırakılmaması önerilir.
Silikon Yapıştırıcı Kullanım Alanları Nelerdir?
Sızdırmayan özelliği, yapıştırıcı etkisi ve yalıtım sağlayan malzeme içeriğine sahip olması sebebiyle silikon yapıştırıcı geniş bir kullanım alanına sahiptir. Buna bağlı olarak birçok türü bulunmaktadır. Silikon yapıştırıcı çeşitlerini ve kullanım alanlarını şu şekilde sıralamamız mümkündür:
Standart Silikon: Duşakabin, küvet gibi banyo alanlarında kullanılması sebebiyle lavabo yapıştırıcı silikon olarak da bilinir. Bununla birlikte dolgu, izolasyon gibi işlemlerde de tercih edilir. İnşaat sektörü ve teknik kabiliyet gerektiren cam doğrama, PVC, metal fayans vb. alanlarda da sıklıkla kullanılır. Bu nedenle metal yapıştırıcı silikon görevi görmektedir.
Ayna Silikon: Ayna yapıştırıcı silikon, iç kısımdan dışa doğru kuruyan bir malzemeye sahiptir. İşlem sırasında aynanın arkasında bulunan tabakaya zarar vermemesi sebebiyle oldukça fazla tercih edilir. Pencere ve PVC doğrama birleştirme işlemlerinin yanı sıra aynaları yapıştırma görevi görmektedir. Korozyona sebep olmaması ve sıcaklığını koruması göze çarpan özelliklerindendir.
Isıya Dayanıklı Silikon Yapıştırıcı: Yüksek sıcaklıklara karşı dirençli olması nedeniyle birçok endüstri alanında tercih edilen silikon yapıştırıcı çeşididir. Otomobil imalat ve tamirat alanında sıklıkla kullanılması nedeniyle plaka yapıştırıcı silikon olarak da bilinir. Birçok elektronik alet üretiminde işlevsel bir yere sahip olduğu için telefon silikon yapıştırıcı görevi de görmektedir.
Akvaryum Silikonu: Akvaryum imalat ve tamir işlemlerinde kullanılır. Balıklara ve bitkilere zarar vermemesi sebebiyle tercih edilmektedir. Cama iyi bir şekilde yapışması ve sızdırmaz özelliği sebebiyle cam silikon yapıştırıcı olarak da bilinmektedir. Akvaryum camı montajında kullanılmaktadır.
Mermer Silikonu: Mermer yapıştırıcı silikon olarak da tanımlanan bu çeşit, kolay ve pratik bir kullanıma sahip olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Anında kuruması ve etkili yapıştırıcı malzemeler içermesi nedeniyle tüm yapılarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Sıvı Silikon Yapıştırıcı: Kokusuz olması, iyi bir şekilde yapışması ve uzun ömürlü kullanımı sayesinde tercih edilen bir üründür. Plastik, ağaç, seramik, deri vb. maddelerin yapıştırılmasında kullanılmasının yanı sıra dolgu maddesi ve conta olarak da kullanılmaktadır. Yapıştırdıktan sonra isteğe göre biraz kuvvet uygulayarak sökmek mümkündür. Tekrar kullanılabilmesi ve iz bırakmaması sebebiyle tercih edilir.
Silikon yapıştırıcı sızdırmaz bağlantı sağlaması nedeniyle pencere, havuz, araba vb. alanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca inşaat sektörü gibi yapı malzemelerinin sıklıkla kullanıldığı alanlarda tercih edilmektedir.
Silikon Yapıştırıcı Ne Kadar Sürede Kurur?
Yapıştırıcı silikon, suyla temas ettirilmediği takdirde 24 saatlik bir zaman diliminde kolaylıkla kurumaktadır. Bu süre zarfında sertleşen yüzeye temas edilmemesi önerilir. Ayrıca kullanım alanı ve malzeme yapısına göre birçok faktöre bağlı olarak kuruma süreci değişmektedir. Bu etkenleri şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- Tabaka kalınlığı
- Nem ve sıcaklık
- Silikon türü
Silikon yapıştırıcı özelliklerine ve talimatlarına dikkat ederek kullanılması gereken bir üründür. Özellikle çevresel etkiler silikonun kuruma süresinde değişkenlik göstermesine sebep olur. Örneğin serin alanlarda kuruma süresi uzarken sıcak ve nemli alanlarda ise azalmaktadır. Bunun yanı sıra büyük yapılar ve kalın tabakalarda kullanımı da kuruma süresini etkileyen faktörlerdendir. Olması gereken dayanıklılığa ulaşması için silikonun kürleşmesini beklemek gerekir.
Uygulama sonrasında kuru ve serin bir yerde saklanması önerilir. Ayrıca güneş ışığına direkt temas etmesinden kaçınılmalıdır. Son kullanma tarihini kontrol etmek önemlidir, bunun yanı sıra kullanıldıktan sonra kapağını sıkı bir şekilde kapatmak gerekir.
Sıvı Silikon Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır?
Sızdırmaz özelliği ve izolasyon, yapıştırma gibi işlemleri yerine getirmesi sebebiyle oldukça tercih edilen sıvı silikon yapıştırıcı en çok tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır. Peki, sıvı silikon yapıştırıcı nerelerde kullanılır?
Yapıştırıcının kullanıldığı birçok alan vardır. Hobi çalışmalarında dolgu maddesi ve conta görevi görmesiyle sıklıkla tercih edilir. Bunun sebebi kullanılan malzemeyi dayanıklı bir şekilde yapıştırma özelliğine sahip olmasıdır. Genel amaçlı kullanım imkanı sağlayan sıvı silikon yapıştırıcı; plastik, seramik, kumaş, deri ve ağaç gibi maddeleri yapıştırmaktadır. Ek olarak tamir işlemlerinde de kullanımı oldukça yaygındır. El işi, aksesuar yapımı ve kırtasiye ürünü yapıştırması sayesinde genellikle birçok atölyede bulunan bir üründür.
Güçlü bir formüle sahip olması, 15 dakika gibi kısa bir sürede kuruma özelliği ve suya dayanıklılığı sayesinde sıklıkla tercih edildiğini söylemek mümkündür.
Silikon Yapıştırıcı Suya Dayanıklı mı?
Silikon, çoğunlukla izolasyon ve dolgu malzemesi kullanımına daha uygun olarak bilinse de suya dayanıklılığı yüksektir. Bu nedenle kullanım sırasında pratiklik sağlar. Sıvı yalıtım malzemesi içermesi sebebiyle silikon yapıştırıcı, suya dayanıklı bir formüle sahiptir. Böylelikle işlem yapılan alandaki çatlamaların önüne geçilmektedir.
Burada önemli olan nokta, kullandıktan sonra yüzeyin birkaç gün suyla temas etmesini önlemektir. Su dayanıklılığı gerektiren banyo, tuvalet gibi alanlarda kullanıma uygun olması belirleyici özelliklerindendir. Yapıştırıcı niteliği ve sızdırmazlığı sayesinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Silikon Yapıştırıcı Nasıl Temizlenir?
Silikon yapıştırıcı kullanım alanlarının çok geniş olması sebebiyle oldukça tercih edilse de uygulama sonrasında “silikon yapıştırıcı nasıl çıkar?” soruları da beraberinde getirir. Evinizde bulunan malzemelerle bu temizliği kolaylıkla gerçekleştirmeniz mümkündür.
Donmuş silikon, kurutma makinesi veya ısı tabancasıyla ısıtılarak çözülene kadar beklenmelidir. Ardından nemli bir bez yardımıyla yüzey temizlenir. Bunun yanı sıra solüsyonlar yardımıyla yüzey temizliği kolaylıkla yapılmaktadır. Solüsyon güçlü bir madde olduğu için kullanırken eldiven giyilmesi önerilmektedir ve kıyafet temizliğinde kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
Peki, “silikon yapıştırıcı elden nasıl çıkar?” diye merak ediyorsanız sıcak su yardımıyla kolaylıkla çıkarmanız mümkündür. Bu sıcak suya deterjan ekleyerek de temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Cilde zarar vermeyen toz deterjanları avuç içlerinizde ovalayarak silikonların dökülmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemlerin ardından krem kullanarak ellerinizi nemlendirmeniz önerilmektedir.
Silikon Yapıştırıcı Kullanımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Silikon Yapıştırıcı Nasıl Kullanılır?
Öncelikle silikon yapıştırıcının silikon tabancasının içine doğru bir şekilde yerleştirilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Ardından uygulama yapacağınız yüzeyin temiz ve kuru olmasını sağlamak oldukça önemlidir. Maskeleme bantları yardımıyla işlem yapacağınız yüzeyi kontrol altında tutmanız mümkündür. Silikon tabancasını 45 derecelik bir açıyla kullanmak çalışmanızı kolaylaştıracaktır.
Silikon Yapıştırıcı Hangi Yüzeye Yapışmaz?
Cam, PVC, tamir işleri, endüstriyel sektörler gibi birçok alanda kullanım kolaylığı sağlasa da polietilen ve polipropilen gibi plastiklere güçlü bir şekilde yapışmaz. Bazı durumlarda da son kullanma tarihinin geçmesi sebebiyle silikonun içinde bulunan formüllerin etkisi azaldığından yapıştırma işlemi gerçekleşmez. Eğer kullandığınız silikon hiç donmuyorsa raf ömrünü yitirdiği anlamına gelmektedir.
Silikon Yapıştırıcı Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Isıya dayanıklılığı sayesinde kullanım ömrü uzundur. Ayrıca dış mekanlarda izolasyon yapma işleminde kullanılmaktadır. Pratik bir kullanıma sahip olmasıyla herkesin yararlanabileceği bir üründür. Silikon tabancasıyla birlikte kullanıldığında işlem yapılan alanı kirletmesinin önüne geçilir. Suya dayanıklı olması birçok alanda kullanım imkanını artırmaktadır.